Pobjeda za Dženu !!!

Izvještaj

Sarajevo je i u drugom kolu WWin lige BiH upisalo pobjedu rezultatom 1:3, ovog puta u gostima protiv dobojske Sloge.

12.08.2024. 19:45
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Nakon trijumfa u prvom kolu WWin lige BiH protiv tuzlanske Slobode na svom terenu, bordo tim je u današnjem meču drugog kola na stadionu Luke u Doboju, identičnim rezultatom savladao domaću Slogu. Fudbaleri bordo tima su na teren istrčali u majicama sa likom preminulog Dženana Uščuplića kojem su posvetili današnji ubjedljiv trijumf u Doboju.

Prije svega, potrebno je istaći da su u Doboju vladali zaista nehumani uslovi za odigravanje jedne fudbalske utakmice. Po izuzetno toplom i sparnom vremenu, pri temperaturi od blizu 40 stepeni celzijusa, utakmice se zaista ne bi smjele igrati, ali u Bosni i Hercegovini je sve moguće, pa čak i to.

Na prvo uzbuđenje na meču čekalo se do devete minute, kada je šut oprobao Toni Jović, ali njegov pokušaj iskosa sa 16 metara odlazi preko gola Sarajeva. Za razliku od nekih ranijih utakmica, kada su igrači Sarajeva propustili nekoliko dobrih prilika, danas su fudbaleri u bijelim dresovima iz prve prave prilike stigli do vodstva. Bilo je to u 17. minuti, kada je Aleksandar Đorđević izveo slobodan udarac sa desne strane, pronašao mladog Nidala Čelika koji spušta loptu do svog partnera iz odbrane Vinka Solde, a njemu je preostao lakši dio zadatka da sa svega par metara ubaci loptu u praznu mrežu za 0:1. Zanimljivo je da je pogodak postignut baš u trenutku kada su se svi pripadnici "Hordi zla" smjestili na gostujuću tribinu, te započeli sa pjesmom posvećenom preminulom Uščupliću.

Pet minuta kasnije, ponovo slična situacija, ovog puta nakon kornera, lopta dolazi do usamljenog Vladana Bubanje koji glavom sa peterca šutira pored gola. Sve dileme oko pobjednika riješio je sjajni Gruzijac Giorgi Guliashvili koji je u razmaku od samo dvije minute postigao dva pogotka. Najprije ga je u 32. minuti odlično uposlio Francis Kyeremeh, a Guliashvili je zaobišao Bojana Pavlovića i postigao pogodak, a potom je dvije minute kasnije stigao i do drugog gola. Upravo je Guliashvili prekinuo jedan napad domaćeg tima, uposlio Amara Beganovića na desnoj strani, a ovaj ga ponovo pronašao preciznim povratnim pasom. Uslijedio je Guliashvilijev precizan udarac iz prve, sa same linije šesnaestera i Pavlović je ponovo bio nemoćan. Na semaforu je bilo 0:3.

Domaći tim se tri minute prije odlaska na odmor ipak uspio donekle vratiti u meč, kada je nakon kornera sa desne strane i jedne loše procjene Emila Rockova, mrežu Sarajeva zatresao Srđan Grabež za konačan rezultat prvog poluvremena, a kasnije će se ispostaviti i cijele utakmice.

Drugo poluvrijeme nije ponudilo golove, ali uzbuđenja nije nedostajalo. Prvu priliku imao je Đorđević u 57. minuti, kada je primio jedan dubinski pas od Guliashvilija, a potom šutirao iz voleja sa petnaestak metara, ali je Pavlović bio siguran. Pokušao je tri minute kasnije udarcem sa 16 metara i Hamza Čataković, ali je šutirao ravno u Pavlovića. Isti igrač je u 64. minuti imao i ubjedljivo najbolju priliku u drugom poluvremenu, kada je nakon centaršuta Guliashvilija ostao sam pred Pavlovićem, koji atraktivnom odbranom zaustavlja njegov šut.

Uslijedilo je dvadeset minuta prilično nezanimljive igre, da bi tek u 84. minuti pokušao Miličević udarcem sa 25 metara, ali je Rockov bio siguran. U narednoj minuti u prilici je bio i rezervista Renan Oliveira, ali iz dobre pozicije slabo šutira. Posljednji pokušaj na meču imali su domaći fudbaleri u 88. minuti, novim šutem sa distance, ovog puta preko Milosavljevića, ali je Rockov još jednom bio siguran.

U drugoj minuti sudijske nadoknade, Sarajevo je ostalo sa igračem manje, obzirom da je Mihael Kuprešak isključen nakon što je zaradio drugi žuti karton.


2:2

PLBiH, 6. kolo
Asim Ferhatović Hase, 14.09.2024.