Trijumf na startu prvenstva

Izvještaj

Novu sezonu WWin lige BiH, ekipa Sarajeva je otvorila domaćim trijumfom nad tuzlanskom Slobodom, rezultatom 3:1.

05.08.2024. 00:40
Semir Zilić

...

Foto: Sport1

Prvi protivnik bordo tima na startu nove sezone WWin lige BiH bila je ekipa tuzlanske Slobode, povratnik u društvo najboljih. Sarajevo je prvo zaprijetilo u ovom meču, preko Amara Beganovića, koji je nakon poprečnog pasa Giorgija Guliashvilija šutirao iskosa sa desetak metara, ali lopta odlazi visoko preko gola. U 20. minuti susreta, zabilježena je i prva upotreba VAR sistema na našem najvećem stadionu. Nakon kornera za goste, Filip Jović je u svom šesnaestercu oborio Kemala Osmankovića, da bi potom uslijedila dugotrajna provjera ove situacije. Prekid je trajao skoro pet minuta, nakon čega su iz VAR sobe pozvali glavnog sudiju Bandića da i sam pogleda situaciju. Sudija iz Gruda, koji prvobitno nije primijetio ovu situaciju, odlučio je dosuditi jedanaesterac za goste, a siguran sa bijele tačke bio je Said Husejinović za 0:1.

Samo nekoliko trenutaka kasnije, Sarajevo se moglo ekspresno vratiti u susret. Beganović je uputio prizemni centaršut sa desne strane i pronašao mladog Muamera Hamzića, čiji udarac sa samo pet metara zaustavlja golman Muminović. Novu sjajnu šansu Sarajevo je imalo u 42. minuti kada Francis Kyeremeh bježi svom čuvaru i izlazi sam pred Muminovića koji zaustavlja njegov pokušaj.

I kada se činilo da će se na odmor otići sa prednošću gostiju, bordo tim je ipak stigao do izjednačenja. Mihael Kuprešak je izveo slobodan udarac sa desne strane i pronašao Jovića čiji udarac prema golu gostiju rukom zaustavlja Hadžibeganović. Bandićeva pištaljka se ni ovog puta nije oglasila, a tek nakon provjere u VAR sobi, pokazao je na bijelu tačku. Tako je u šestoj minuti sudijske nadoknade, Guliashvili sigurnim udarcem pretvorio najstožiju kaznu u izjednačujući pogodak.

U drugom poluvremenu, trener bordo tima Zoran Zekić se odlučio na promjenu formacije, napravivši čak tri izmjene. Tako su se na terenu od prve minute nastavka našli Nidal Čelik, Hamza Čataković i Renan Oliveira, a upravo je ovaj posljednji imao i prvu priliku već u 53. minuti, kada nakon centaršuta Guliashvilija šutira glavom, ali Muminović krajnjim naporima izbacuje loptu u korner. Nakon kornera, pokušao je i Kyeremeh atraktivnim volej udarcem iskosa sa 15 metara, ali nije bio dovoljno precizan.

Konačno, pet minuta kasnije isplatio se pritisak Sarajeva koje stiže do vodstva. Kyeremeh je uposlio Aleksandra Đorđevića čiji prvi udarac sa 20-tak metara pogađa Vladana Bubanju, nakon čega se lopta ponovo odbila do Đorđevića koji je ovog puta precizniji i pogađa za 2:1. Deset minuta kasnije, novi jedanaesterac za Sarajevo. Kyeremeh se lijepo oslobodio svojih čuvara, a potom je pokušao poslati povratnu loptu koju rukom zaustavlja Hadžanović. Bandić je ovog puta bez pomoći VAR sobe pokazao na bijelu tačku, a svoj prvi gol u sezoni postigao je Čataković za konačnih 3:1.

Imalo je Sarajevo do kraja meča još dvije dobre prilike, prvu preko Oliveire koji izlazi sam pred gol gostiju, ali pogađa samo vanjski dio mreže, a drugu u samom finišu utakmice kada Guliashvilijev pokušaj iz slobodnog udarca atraktivnom paradom zaustavlja Muminović.

Sarajevo je tako na najbolji mogući način otvorilo novu sezonu, te se nakon nepotpunog prvog kola našlo na liderskoj poziciji WWin lige BiH.



2:2

PLBiH, 6. kolo
Asim Ferhatović Hase, 14.09.2024.