Spartak se provukao na Koševu

Izvještaj

Prvi meč drugog pretkola UEFA Konferencijske lige između Sarajeva i Spartaka završio je bez golova.

26.07.2024. 00:21
Semir Zilić

...

Foto: Sport1

U fantastičnoj atmosferi koju je napravilo blizu 27.000 navijača bordo tima, Sarajevo je u prvom meču drugog pretkola UEFA Konferencijske lige dočekalo tim Spartaka iz Trnave, a meč je, uprkos izrazitoj dominaciji bordo tima, na kraju ipak završio bez pogodaka.

Gosti iz Slovačke su tek u prvih pet minuta bili opasniji protivnik, ali osim jedne prilike Mikoviča nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti gol Emila Rockova. Nakon nešto slabijeg početka, napokon se budi Sarajevo, koje je od tog trenutka, pa sve do samog kraja meča dominiralo terenom. Prvu priliku, Sarajevo je imalo u 7. minuti kada Francis Kyeremeh presijeca jedan loš pas gostujuće odbrane, zaobilazi golmana, a potom šutira gotovo iz mrtvog ugla, ali njegov pokušaj u zadnji čas blokira Holik.

Petnaest minuta kasnije, Kyeremeh ponovo bježi svojim čuvarima, ali na njegov pas slabo reaguje Hamza Čataković. U nastavku akcije, lopta je stigla do Giorgija Guliashvilija čiji udarac iskosa sa petnaest metara u korner izbija golman Frelih. Već u narednoj minuti, Sarajevo je bilo još bliže golu. Kyeremeh je iskoristio jedno loše ispucavanje golmana Freliha, te pokušao iskosa pogoditi prazan gol gostiju, ali pogađa samo stativu. Lopta se potom odbila do Čatakovića, čiji udarac na gol liniji zaustavlja odbrana Spartaka.

U 37. minuti viđena je i najbolja prilika na meču, kada je Kyeremeh glavom spustio loptu do Guliashvilija koji je ostao sam na šest-sedama metara od Freliha, ali je gostujući golman uspio zaustaviti njegov pokušaj.

U drugom dijelu utakmice, bordo tim je ponovo diktirao tempo, ali osim nekoliko nedovoljno preciznih pokušaja Guliashvilija i Kyeremeha sa distance, nije uspjelo ozbiljnije zaprijetiti golu Spartaka. Slovački tim je tako, prilično nezasluženo, uspio ostati neporažen u prvom meču, a o putniku u treće pretkolo odlučiće revanš koji je na rasporedu naredne srijede u Trnavi.

2:0

PLBiH, 5. kolo
Asim Ferhatović Hase, 30.08.2024.