2024/25 | UEFA Konferencijska liga | 1. pretkolo
18.07.2024. | 21:00
Asim Ferhatović Hase | Posjeta: 21.667
Sarajevo

Sarajevo

2:3

4:3

NAKON PENALA

Izvještaj


Nakon trijumfa u prvom meču prvog pretkola, odigranom u kazahstankom Aktobeu, bordo tim je u večerašnjem duelu tražio priliku da po prvi ovjeri plasman u drugo pretkolo UEFA Konferencijske lige.

Bordo tim je odlično otvorio meč i već u prvoj minuti imao sjajnu priliku preko Hamze Čatakovića koji je nakon prodora šutirao sa ivice šesnaesterca, ali je siguran gol spriječila stativa gola gostiju. Ubrzo potom, zaprijetio je i jedini strijelac iz prvog meča, Francis Kyeremeh, ali je njegov udarac u korner odbio golman Shatskiy. Novu opasnu akciju bordo tima vidjeli smo u 16. minuti, kada je Amar Beganović šutirao iz dosta teške pozicije, iskosa, ali nije bio dovoljno precizan.

U 35. minuti, u prilici je ponovo bio Kyeremeh koji izlazi sam pred golmana gostiju, ali je Shatskiy još jednom bio uspješniji od napadača Sarajeva. Dvije minute kasnije sporna situacija pred golom gostiju, kada Giorgija Guliashvilija faulira jedan gostujući fudbaler, ali je turski sudija propustio dosuditi očigledan jedanaesterac u korist bordo tima. Četiri minute kasnije, Aktobe je iz prve prilike na meču stigao do vodstva, kada nakon prodora Doumbije pogađa Umaev za 0:1, što je bio rezultat s kojim se otišlo na odmor.

Uvodne minute drugog poluvremena nisu donijele previše uzbuđenja, a na prvo se čekalo do 57. minute, kada Sarajevo zasluženo stiže do izjednačenja. Guliashvili je gotovo na aut-liniji odlično prihvatio jednu dubinsku loptu Miomira Đuričkovića, a potom ušao u sredinu, te preciznim udarcem pogodio dalji ugao gola gostiju za erupciju oduševljenja na tribinama.

Sarajevo je i nakon izjednačujućeg gola kontrolisalo utakmicu, ali su u 75. minuti gosti ipak stigli do novog gola. Nakon kornera sa lijeve strane, u gužvi pred golom bordo tima se najbolje snalazi Tanzharikov koji pogađa za 1:2. Šest minuta prije kraja, nova sjajna prilika za Kyeremeha koji se lijepo oslobodio dvojice svojih čuvara, ali je potom neprecizno šutirao iz veoma izgledne pozicije. Posljednju šansu u regularnom dijelu utakmice imao je Renan Oliveira, kada iz slobodnog udarca sa dvadeset metara pogađa prečku.

Obzirom da je ukupni rezultat bio izjednačen, susret je otišao u produžetke, a nakon samo tri minute igre Jairo je postigao pogodak za 1:3, što je bio rezultat koji je vodio goste u sljedeće pretkolo. Ipak, nije se dugo čekalo na odgovor Sarajeva, jer je samo tri minute kasnije, Oliveira pogodio za 2:3. Brazilski napadač je šutirao, nakon centaršuta Elvira Durakovića, a njegov pokušaj zaustavlja Shatskiy, ali samo nakratko, obzirom da se lopta ponovo odbila do Oliveire koji je ovog puta precizniji i tako ukupni rezultat ponovo vraća u egal.

U posljednjoj minuti prvog produžetka, Sarajevo je ostalo bez kapiten Đuričkovića koji je isključen zbog drugog žutog kartona. Iako sa igračem manje, bordo tim je dominirao u drugom produžetku, ali ipak nije uspjelo stići do trećeg gola, pa je o putniku u narednu rundu odlučivala fudbalska lutrija - jedanaesterci.

Prva serija udaraca sa bijele tačke nije donijela golove. Najprije je Emil Rockov zaustavio udarac Romera, da bi potom Nemanja Anđušić šutirao preko gola. U naredne dvije serije bili su sigurni Tanzharikov i Jairo za goste, te Eldar Mehmedović i Oliveira za Sarajevo, a ključni trenutak penal-serije dogodio se u četvroj seriji. Rockov je najprije zaustavio udarac najboljeg igrača gostiju, Samorodova, da bi potom Edin Julardžija donio prednost bordo timu. U petoj seriji najprije je bio siguran Kasim za goste, a potom je odlučujući penal pripao Durakoviću koji sigurno pogađa za konačnih 4:3.

Sarajevo će tako već za sedam dana odmjeriti snage sa slovačkim Spartakom iz Trnave, a prvi meč će se igrati na stadionu Asim Ferhatović Hase.

POVEZANI ČLANCI

Sarajevo se nakon penal-drame plasiralo u drugo pretkolo

19.07.2024. 01:56

Kazahstanski Aktobe prvi protivnik u Evropi

18.06.2024. 18:15