Kazahstanski Aktobe prvi protivnik u Evropi

Aktuelnosti

Današnjim žrijebom parova za prvo pretkolo UEFA Konferencijske lige odlučeno je da prvi protivnik našeg tima ove sezone bude kazahstanski Aktobe.

18.06.2024. 18:15
Semir Zilić

...


U švicarskom Nionu danas je održano žrijebanje parova za prvo pretkolo UEFA Konferencijske lige, a iako je Sarajevo uoči žrijeba imalo povlašteni status nosioca, može se reći da baš i nije imalo sreće prilikom izvlačenja kuglica, obzirom da je dobilo najtežeg od potencijalnih protivnika, kazahstanki FC Aktobe.

Aktobe je osnovan 1967. godine, a tokom sovjetskog perioda takmičili su se u nižim nivoima takmičenja. Svoje zlatne godine klub je doživio u periodu od 2005. do 2015. godine. Upravo u tom periodu, Aktobe se profilisao kao najuspješniji kazahstanski tim, osvojivši ukupno pet šampionskih titula, jedan Kup i tri Superkupa. U tom periodu, Aktobe je zabilježio i najveće uspjehe na evropskoj sceni, ostvarivši tri plasmana u play-off UEFA Evropske lige, ali su im se na putu do grupne faze ispriječili njemački Werder, nizozemski AZ, te ukrajinski Dynamo. Od 2015. godine, Aktobe je upao u rezultatsku krizu, koja je kulminirala 2019. godine, kada su eliminisani iz najvišeg ranga kazahstanskog fudbala.

Godinu dana kasnije, Aktobe se vratio u društvo najboljih, nakon čega je ponovo krenuo njihov rezultatski uspon. U sezoni 2022. postali su vicešampioni Kazahstana, dok su godinu dana kasnije osvojili treće mjesto što im je i donijelo drugi uzastopni plasman u Evropu ove sezone. Kazahstansko prvenstvo je trenutno u toku, a nakon deset odigranih kola, Aktobe se nalazi na čelu tabele sa 19 osvojenih bodova.

Zanimljivo je da su kuglice i prošle godine spojile imena Sarajeva i Aktobea, kao potencijalnog para drugog pretkola UEFA Konferencijske lige, ali do tog duela nije došlo, obzirom da je bordo tim u prvom pretkolu eliminisan od gruzijskog Torpeda. Tako je Aktobe u svom povratničkom nastupu u Evropi, umjesto sa Sarajevom snage odmjerio sa Torpedom kojeg je eliminisao u dvije utakmice slavivši ukupnim rezultatom 5:3. Svoj put u Evropi završili su u narednom pretkolu, gdje su eliminisani od rumunskog Sepsija sa ukupnih 1:2.

Za ekipu Sarajeva ovo će biti prvi zvanični susreti sa jednim kazahstanskim timom, ali ne i prve utakmice ukupno. Naime, bordo tim je u ranijem periodu imao priliku četiri puta odmjeriti snage sa ekipama iz Kazahstana, tokom pripremnog perioda, a u tim utakmicama zabilježio je učinak od jednog remija i tri poraza. Prvi put je Sarajevo protiv jednog kazahstanskog tima igralo 12. februara 2016. godine, kada je na pripremama u Turskoj poraženo od Astane rezultatom 2:3. Četiri dana kasnije, Sarajevo je igralo protiv Kairata i poraženo je rezultatom 1:3. Treći duel odigran je tri godine kasnije, također u Turskoj, a od Sarajeva je ponovo bila uspješnija Astana (0:2). Četvrti i ujedno posljednji duel sa nekim kazahstankim timom, Sarajevo je odigralo 9. februara 2020. godine, remiziravši bez golova u duelu sa Tobolom.

Prvi meč je na rasporedu 11. jula, na stadionu Koblandy Batyr u Aktobeu, a revanš je na rasporedu sedam dana kasnije na stadionu Asim Ferhatović Hase. Satnice ovih mečeva će biti naknadno utvrđene.

3:3

PLBiH, 9. kolo
Pecara, 30.09.2024.