2024/25 | UEFA Konferencijska liga | 1. pretkolo
11.07.2024. | 17:00
Koblandy Batyr Stadium | Posjeta: 12.400
Aktobe

0:1

Sarajevo

Izvještaj


U svom petom nastupu u UEFA Konferencijskoj ligi bordo tim je napokon uspio upisati svoju prvu pobjedu i to veoma vrijednu, obzirom da je ista ostvarena protiv renomiranog protivnika u gostujućem duelu, kazahstanskog Aktobea.

Prvi susret pod palicom novog trenera bordo tima Zorana Zekića završio se odlično za ekipu Sarajeva, koja je tako stekla prednost uoči revanš susreta koji je na rasporedu za sedam dana na stadionu Asim Ferhatović Hase. Prvo uzbuđenje na meču viđeno je pred golom domaćeg tima, kada je udarcem iskosa sa 20 metara zaprijetio Hamza Čataković, ali njegov pokušaj nije bio dovoljno precizan. Tri minute kasnije zaprijetio je i kazahstanski tim, preko Romera čiji udarac sa desetak metara zaustavlja novi golman bordo tima, Emil Rockov. U narednoj minuti pokušao je i Vatajelu, ali nije bio dovoljno precizan.

Sarajevo je u 16. minuti još jednom prijetilo, ponovo preko Čatakovića, čiji je udarac sa 25 metara ovog puta bio precizniji, ali je golman domaćeg tima bio na pravom mjestu. Tri minute kasnije, Aktobe je imao najbolju priliku u prvom poluvremenu, kada je Samorodov nakon prodora šutirao, ali pogađa samo stativu gola Rockova. Do odlaska na odmor, Aktobe je imao terensku inicijativu, ali osim još jednog pokušaja Romera iz 33. minute, nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti gol Sarajeva, pa je prvo poluvrijeme zavšreno bez golova.

Već na samom startu drugog dijela igre, najbolji igrač domaćeg tima, Samorodov, pokušao je novim udarcem sa distance, ali je Rockov još jednom siguran. Uslijedilo je pola sata prilično nezanimljive igre, a Sarajevo je tokom tog perioda uspjelo uspostaviti terensku ravnotežu, a na narednu priliku čekalo se sve do 74. minute, kada je rezervista Umaev udarcem glavom zatresao prečku gola Sarajeva. U nastavku akcije pokušao je i Romero, ali je Rockov zaustavio njegov udarac. Dvije minute kasnije, još jedna dobra prilika za Aktobe, kada Romero bježi odbrani Sarajeva, ali njegov šut iskosa sa 6-7 metara brani Rockov.

Kako se bližio kraj utakmice, tako je i Sarajevo bilo sve opasnije, posebno nakon što su u igru ušli Giorgi Guliashvili i Eldar Mehmedović. Upravo je gruzijski internacionalac Guliashvili u 88. minuti imao najbolju priliku za bordo tim kada se oslobodio dvojice svojih čuvara, a potom šutirao iskosa sa desetak metara, ali lopta odlazi tik pored gola domaćeg tima. Dvije minute kasnije, Sarajevo je stiglo do pobjedonosnog pogotka. Još jedan rezervista, Edin Julardžija uposlio je Mehmedovića koji je prošao dva domaća fudbalera, a potom uposlio Francisa Kyeremeha koji je topovskim udarcem sa preko 20 metara pogodio rašlje gola Shatskiya za trijumf bordo tima.

Revanš susret istih timova na rasporedu je narednog četvrtka, 18. jula, sa početkom u 21 sat.

POVEZANI ČLANCI

Kyeremehov projektil za trijumf bordo tima

11.07.2024. 19:41

Kazahstanski Aktobe prvi protivnik u Evropi

18.06.2024. 18:15