Guliashvili namještao i zabijao, Sarajevo ubjedljivo slavilo

Izvještaj

Derbi Bosne i Hercegovine okončan je ubjedljivim trijumfom bordo tima, koji je savladao mostarski Velež rezultatom 4:0.

20.10.2024. 00:07
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Deseto kolo WWin lige BiH donijelo je 141. po redu Derbi Bosne i Hercegovine, između Sarajeva i Veleža. Prvih petnaestak minuta igre proteklo je bez većih uzbuđenja, a onda je u narednih deset minuta prva zvijezda susreta bio cazinski sudija Mirza Kazlagić. On je najprije u 20. minuti, nakon jednog neopreznog starta Francisa Kyeremeha nad Mihaelom Mlinarićem, pokazao žuti karton fudbaleru iz Gane. Međutim, nakon intervencije iz VAR sobe, te pregledanog snimka, Kazlagić je promijenio svoju odluku i poništio žuti karton Kyeremehu, te mu umjesto toga pokazao crveni karton i put u svlačionicu. Sedam minuta kasnije, VAR soba je ponovo intervenisala i natjerala Kazlagića da promijeni svoju odluku. Naime, on je nakon jednog duela Ante Oreča i Vinka Solde, u kojem je bek gostiju laktom udario stopera Sarajeva, Oreču pokazao žuti karton, da bi ponovo nakon pregledanog snimka poništio prvobitnu odluku, te isključio Oreča iz igre, pa su brojčane snage na terenu bile poravnate.

Nakon serije crvenih kartona, uslijedila je serija golova i to u mreži Veleža. Sarajevo je u 31. minuti odigralo jednu izuzetno dugu akciju na polovini gostiju, nakon čega je Soldo pasom u prostor izbacio Giorgija Guliashvilija koji bježi svojim čuvarima, a potom povratnim pasom upošljava Aldina Turkeša. Napadaču bordo tima je preostao lakši dio posla, da ubaci loptu u praznu mrežu za 1:0. Pet minuta kasnije, Amar Beganović je izborio prekršaj iskosa sa desne strane. Slobodan udarac je izveo Aleksandar Đorđević i preciznim centaršutem pronašao na drugoj stativi Filipa Jovića koji udarcem glavom povećava rezultat na 2:0.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima u prvom dijelu igre, budući da je u finišu igre Dino Halilović postigao pogodak, koji je ipak opravdano poništen zbog ofsajd pozicije.

Gosti su bolje otvorili drugo poluvrijeme, a prvu priliku imao je Mlinarić u 47. minuti, ali njegov pokušaj zaustavlja Lovre Rogić. Sarajevo je uzvratilo četiri minute kasnije, preko Elvira Durakovića koji se ne snalazi najbolje u situaciji 1 na 1 sa golmanom Hadžikićem. Ipak, dvije minute kasnije, Sarajevo stiže do trećeg gola. Odbrana Veleža je loše očistila jedan centaršut sa lijeve strane, a lopta stiže do Guliashvilija koji snažnim udarcem sa desetak metara postiže pogodak za 3:0.

Posljednji minut susreta donio je najljepšu akciju bordo tima i četvrti pogodak. Sve je krenulo od Domagoja Pavičića koji je na svojoj polovini započeo solo prodor, nanizao četiri igrača u bijelim dresovima, a potom uposlio Guliashvilija. Gruzijac se potom poigrao sa dvojicom svojih čuvara, te uposlio usamljenog Karla Lulića koji pogađa za konačnih 4:0.


4:0

PLBiH, 10. kolo
Asim Ferhatović Hase, 19.10.2024.