Neviđena pljačka u režiji sudije Petrovića

Izvještaj

Sarajevo je večeras, zahvaljujući sudiji Petroviću i njegovim kolegama u VAR sobi, ostalo bez zaslužene pobjede na stadionu Pecara, remiziravši sa Širokim Brijegom 3:3.

30.09.2024. 21:26
Semir Zilić

...

Foto: Sport1

Ljudi u crnom, pretenciozno nazvani djeliocima pravde, još jednom su, po ko zna koji put, demonstrirali silu nad FK Sarajevo, te vjerovatno danas jasno i otvoreno poručili bordo timu da ne trebaju ni pomišljati da se upuste u borbu za šampionski naslov, jer im to neće biti dopušteno.

Sarajevo je danas igralo veoma slabo, uz dosta tehničkih grešaka i u fazi odbrane i u fazi napada, ali je uprkos svemu tome, postiglo više golova od domaćeg tima, te je samim time zaslužilo tri boda. Zašto je umjesto tri osvojilo samo jedan bod, direktina je krivica banjalučkog sudije Dragana Petrovića i njegovih kolega iz VAR sobe Aleksandra Njegomirovića i Jure Muse.

Domaći tim je u 12. minuti prvi stigao do vodstva, pogotkom Mate Stanića sa bijele tačke. Prethodno je, tri minute ranije, Nidal Čelik oborio Bagarića u svom šesnaestercu, a Petrović je nakon višeminutne konsultacije sa VAR sobom pokazao na bijelu tačku. Sarajevo se vratilo u igru u posljednjoj minuti prvog poluvremena, također pogotkom sa bijele tačke. Nakon jednog kornera sa desne strane, Miomir Đuričković je oboren u šesnaestercu, a siguran sa penala bio je Giorgi Guliashvili za 1:1, što je bio i konačan rezultat prvog dijela igre.

Sarajevo je odlično otvorilo drugi dio utakmice, te već u 48. minuti stiglo do potpunog preokreta. Mirza Mustafić je ukrao jednu loptu na sredini terena i uposlio Guliashvilija, koji u solo prodoru vara cijelu odbranu domaćeg tima i pogađa za 1:2. Vjerovatno ključni detalj utakmice dogodio se u 70. minuti. Bordo tim je istrčao jednu brzu kontru preko Guliashvilija, Turkeša i Oliveire koju je ovaj posljednji završio pogotkom za 1:3.

A onda na scenu stupaju Petrović, Njegomirović i ekipa. Najprije su pokušali poništiti pogodak, kojim bi sudbina domaćeg tima bila vjerovatno i odlučena, zbog navodne ofsajd pozicije na početku akcije. Međutim, kada su utvrdili da se brazilski napadač nije nalazio u nedozvoljenoj poziciji, odlučili su uzeti stvar u svoje ruke i izmisliti prekršaj u napadu za fudbalera Sarajeva, te tako ostaviti domaći tim u igri.

Sedam minuta kasnije, Oliveira je imao stopostotnu šansu koju nije iskoristio, da bi u 79. minuti Iličić udarcem sa preko 20 metara pogodio za 2:2. Tu nije bio kraj uzbuđenjima jer je već u 84. minuti Sarajevo stiglo do novog vodstva. Aleksandar Đorđević je izveo slobodan udarac iskosa sa lijeve strane, a njegov šut je iznenadio domaćeg golmana i završio u suprotnim rašljama njegovog gola za 2:3. Dvije minute kasnije, Široki Brijeg stiže do novog poravnanja, nakon još jedne slabe reakcije odbrane Sarajeva, pogađa Matić za 3:3. Učinilo se da je prethodno Chinedu bio u ofsajdu, ali Petrović i njegovi pomoćnici nisu odlučili konsultovati VAR u ovoj situaciji.

Ipak, ako nisu tada, jesu u petoj minuti sudijske nadoknade, kada je Sarajevo po peti put zatreslo mrežu domaćeg golmana. Nakon centaršuta Francisa Kyeremeha, Turkeš je glavom spustio loptu na drugu stativu gdje je bio Oliveira koji postiže pogodak. Uslijedile su konsultacije sa VAR sobom, sumnjivo povlačenje linija, koje su na ne baš najjasniji način povučene taman toliko koliko je bilo potrebno da Turkeš bude u ofsajdu, a gol poništen, pa je meč završen podjelom bodova.


3:3

PLBiH, 9. kolo
Pecara, 30.09.2024.