Remi u 153. gradskom derbiju

Izvještaj

U prilično uzbudljivom derbiju, Sarajevo i Željezničar su podijelili bodove, remiziravši rezultatom 1:1.

26.09.2024. 07:58
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Posljednji meč osmog kola WWin lige BiH donio je najveću utakmicu bh. fudbala, gradski derbi. Fudbalerima oba tima je pripalo po jedno poluvrijeme, prvo gostima sa Grbavice, koji su u prvih 45 minuta stigli do rezultatske prednosti, a drugo Sarajevu, koje je nakon izjednačenja, na kraju propustilo nekoliko dobrih prilika da dođe i do potpunog preokreta.

Prvu priliku na utakmici imali su gosti, već u prvoj minuti, kada je udarac Šabića zaustavio Emil Rockov. Dvije minute kasnije, još bolja prilika za Željezničar. Sulejman Krpić je šutirao gotovo sa sredine terena, Rockov je slabo procijenio loptu koja se od prečke odbija do Boljevića, ali je golman Sarajeva ovog puta bio sigurniji. U nastavku akcije, lopta je stigla do Hiroša, ali je Rockov još jednom sjajno intervenisao i izbio loptu u korner. U osmoj minuti sjajna prilika za Sarajevo, kada se nakon jedne loše reakcije Cavnića, lopta odbila do usamljenog Giorgija Guliashvilija, koji iz dosta teške pozicije šutira glavom sa pet metara, ali ravno u golmana Muftića. U 12. minuti, Željezničar je preko Markovića postigao pogodak, koji je opravdano poništen zbog ofsajd pozicije u kojoj se prethodno našao asistent Boljević.

Nakon još nekoliko opasnih situacija pred oba gola, tri minute prije odlaska na odmor Željezničar je stigao do vodstva. Hiroš je uposlio Boljevića koji se našao oči u oči sa Rockovom i pogodio za 0:1.

U drugih 45 minuta na terenu je postojao samo jedan tim - Sarajevo. Strateg bordo tima, Zoran Zekić je u igru ubacio Vinka Soldu, promijenio formaciju, a Sarajevo je zaigralo znatno agresivnije. Već u prvih pet minuta drugog poluvremena, Sarajevo je dva puta zaprijetilo gostima. Najprije nakon jednog lošeg istrčavanja golmana Muftića, Renan Oliveira je došao do lopte, ali nije uspio iskoristiti činjenicu da je gol plavih bio prazan. Potom je pokušao i Francis Kyeremeh, udarcem sa vrha šesnaesterca, ali lopta odlazi tik pored gola. U 59. minuti šutirao je i Eldar Mehmedović, ali njegov pokušaj u korner skreće Muftić.

Konačno, u 61. minuti, Sarajevo stiže do izjednačenja. Karlo Lulić je izveo korner sa desne strane, Miomir Đuričković samo kratko skreće njegov centaršut i lopta dolazi do Solde koji sa pet metara pogađa za 1:1. Uslijedila su potom dva opasna šuta Kyeremeha i Mirze Mustafića, ali oba puta lopta odlazi pored stative.

U 74. minuti sjajna prilika za Kyeremeha, čiji udarac iskosa sa sedam metara, zaustavlja Muftić. Četiri minute kasnije pokušao je i Amar Beganović, ali njegov udarac glavom sa desetak metara odlazi pored gola. Najbolju priliku za pobjedu, bordo tim je propustio u 84. minuti. Rezervista Aldin Turkeš se u prvom dodiru s loptom našao sam pred Muftićem, ali golman gostiju brani njegov udarac sa 15 metara.

Posljednju priliku, bordo tim je imao u sudijskoj nadoknadi, kada nakon jedne loše reakcije Muftića lopta dolazi do Beganovića koji ne uspijeva pogoditi prazan gol, pa je meč završen podjelom bodova.


3:3

PLBiH, 9. kolo
Pecara, 30.09.2024.