ARHIVA: Ranko Petković odlučio gradski derbi

Arhiva

Na današnji dan, 23. septembra 1973. godine, Sarajevo je u 29. prvenstvenom gradskom derbiju savladalo Željezničar rezultatom 1:0.

23.09.2024. 12:53
Semir Zilić

...


Sedmo kolo Prve savezne lige za sezonu 1973/74. donijelo je duel sarajevskh ligaša na Koševu. Bio je to treći duel gradskih rivala u razmaku od samo tri mjeseca, obzirom da su se isti timovi susreli u samom finišu prethodne sezone, a potom i u okviru Ljetne lige šampiona. U prvom od ta tri meča, odigranom u junu iste godine, Željezničar je slavio rezultatom 2:4, potom je u augustu slijedio meč Ljetne lige šampiona u kojem nije bilo pobjednika, obzirom da je završen rezultatom 1:1. Stoga, motiv fudbalera Sarajeva je u ovom meču bio znatno veći, jer su željeli prekinuti ovaj niz koji je bio na strani komšija sa Grbavice.

Idealni uslovi za igru i lijepo vrijeme, privukli su na tribine koševskog stadiona oko 20.000 navijača oba tima koji su, iako to konačni rezultat ne sugeriše, mogli uživati u zaista kvalitetnoj utakmici, prepunoj uzbuđenja. Na prvo uzbuđenje se čekalo do šeste minute, kada je Edhem Šljivo izveo slobodan udarac iskosa tridesetak metara i preciznim centaršutem pronašao Ranka Petkovića čiji udarac ispod same prečke u korner izbija golman gostiju, Ibrahimović. Već u narednoj minuti, uzvratili su i fudbaleri u plavim dresovima. Bila je to lijepa akcija Jelušića i Jankovića, koji su duplim pasom izbacili odbranu Sarajeva, ali je ovaj drugi slabo šutirao sa svega osam metara, te lopta odlazi pored gola.

Demir, Katalinski i Petković u skoku

U 21. minuti viđena je jedna od najljepših akcija bordo tima. Čak šestorica fudbalera Sarajeva su dugo kombinovali na sredini terena, nakon čega je Šljivo uposlio Murata Šarana koji je bez mnogo oklijevanja uposlio mladog Zorana Lukića, ali njegov udarac zaustavlja Ibrahimović. Golman Željezničara je i u narednoj minuti bio junak svog tima, kada je Petković izašao sam pred njega. Krilni napadač Sarajeva se najprije lijepim driblingom oslobodio svog čuvara Dragana Kojovića, a potom se našao oči u oči sa čuvarom mreže Željezničara, koji zaustavlja njegov pokušaj.

Posljednje uzbuđenje u prvom poluvremenu viđeno je u 32. minuti, kada su razmijenili nekoliko pasova u šesnaestercu Sarajeva, da bi lopta stigla do Jankovića čiji snažan udarac u korner skreće golman bordo tima, Savo Ekmečić, pa se na odmor otišlo bez golova. Drugo poluvrijeme donijelo je nešto konkretniju igru fudbalera u plavim dresovima koji su prvu priliku imali u 55. minuti, preko Josipa Katalinskog. Pouzdani half gostiju je jedan solo prodor završio snažnim udarcem prema golu Sarajeva, ali je Ekmečić još jednom bio siguran.

Dupovac i Tešan zaustavljaju Katalinskog

Novu dobru priliku gosti su imali u 63. minuti. Rezervista Tarik Hodžić je centrirao u kazneni prostor Sarajeva, a na nabačenu loptu je u punom trku natrčao Jelušić, ali je Ekmečić još jednom bio na visini zadatka. Upravo u periodu kada je Željezničar krenuo još odlučnije, s namjerom da dođe do pobjede, uslijedio je šok. Igrala se 70. minuta, kada je Šaran uputio centaršut sa lijeve strane. Nabačenu loptu je izbacila odbrana Željezničara, ali veoma slabo, obzirom da je stigla do Dragana Simića, koji je šutirao iz voleja. Simićev udarac je bio prilično mlak, pa je umjesto do gola, lopta stigla do snalažljivog Ranka Petkovića koji ju je samo skrenuo u mrežu pored nemoćnog Ibrahimovića za veliko slavlje domaćih navijača.

Sami finiš utakmice je protekao prilično mirno. Sarajevo je znalački sačuvalo stečenu prednost, dok Željezničar niti jednom nije uspio ozbiljnije ugroziti Ekmečićev gol, pa je pobjeda u 29. ligaškom duelu gradskih rivala zasluženo pripala fudbalerima u bordo dresovima.

Izvještaj, sastave i četiri fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

3:3

PLBiH, 9. kolo
Pecara, 30.09.2024.