Guliashvili iz slobodnog udarca donio trijumf u Banjaluci

Izvještaj

U derbi susretu 7. kola WWin lige BiH, Sarajevo kao gost savladalo banjalučki Borac sa minimalnih 1:0.

21.09.2024. 18:50
Semir Zilić

...



Odličnom igrom, bordo tim je zasluženo stigao do punog plijena u Banjaluci, upisavši tako prvu pobjedu na Gradskom stadionu, nakon četiri i po godine. Ipak, današnji duel nije najbolje počeo po Sarajevo, jer je već u prvom napadu, tačnije u 30. sekundi igre, veoma slabi sudija Frano Jelić, nakon starta Vladana Bubanje dosudio jedanaesterac u korist domaćeg tima. Loptu je na penal namjestio Đorđe Despotović, koji je i izborio penal, ali njegov udarac završava visoko iznad prečke gola Emila Rockova. Uslijedio je period bolje igre Sarajeva, koje je u 14. minuti stiglo do, kako će se kasnije ispostaviti, pobjedonosnog gola. Gruzijski internacionalac Giorgi Guliashvili je izveo slobodan udarac sa skoro 30 metara i savladao Manojlovića za veliko slavlje igrača u bijelim dresovima.

Sedam minuta kasnije, dobra prilika za Borac, kada je Savić šutirao glavom sa pet metara, ali pogađa samo vanjski dio mreže. Sarajevo je uzvratilo par minuta kasnije preko Karla Lulića čiji udarac sa vrha šesnaesterca zaustavlja Manojlović. U posljednjih pet minuta igre u prvom poluvremenu, Sarajevo je imalo još dvije dobre prilike. Prvu preko Lulića, nakon kontranapada kojeg je istrčao Guliashvili, a potom uposlio hrvatskog veznjaka čiji udarac sa desetak metara odlazi preko gola, a drugu u 44. minuti preko Amara Beganovića koji je šutirao nakon ubačaja Filipa Jovića, ali ni on nije bio dovoljno precizan.

U drugom poluvremenu, domaći tim je krenuo nešto odlučnije, da proba stići do izjednačenja, a prvu priliku imali su preko Despotovića u 51. minuti, ali je Rockov bio siguran. Sarajevo je, s druge strane, prvi put zaprijetilo u 62. minuti, preko mladog Nermina Mujkića koji slabo šutira glavom nakon kornera sa lijeve strane. Borac je ponovo prijetio u 69. minuti preko Srećkovića, ali je Rockov još jednom bio siguran.

U 75. minuti, najbolji igrač današnje utakmice, Guliashvili, krade jednu loptu na polovini Borca, ulazi u šesnaesterac, ali njegov udarac iskosa sa pet metara završava na prečki gola domaćeg tima. Već u narendoj minuti, Guliashvili je ponovo u centru pažnje, kada još jednom bježi domaćoj odbrani i upošljava Nemanju Anđušića, ali njegov udarac sa desetak metara odlazi preko gola. Do kraja meča viđena je još po jedna opasna situacija pred oba gola. Prvo je u 81. minuti domaća odbrana izblokirala jedan pokušaj Renana Oliveire, da bi potom u 90. minuti Srećković udarcem sa ivice šesnaesterca pogodio stativu.

Sarajevo je tako stiglo do zlata vrijedna tri boda, te je na najbolji mogući način najavilo gradski derbi sa Željezničarom koji je na rasporedu već u srijedu.


3:3

PLBiH, 9. kolo
Pecara, 30.09.2024.