ARHIVA: Damir Hadžić srušio aktuelne prvake

Arhiva

Na današnji dan, 11. septembra 2005. godine, Sarajevo je u petom kolu Premijer lige BiH savladalo na Koševu mostarski Zrinjski rezultatom 1:0.

11.09.2024. 12:44
Semir Zilić

...


Peto kolo Premijer lige BiH u sezoni 2005/06. donijelo je derbi susret aktuelnog osvajača Kupa BiH, ekipe Sarajeva i aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine, mostarskog Zrinjskog. Sarajevo i Zrinjski su ovaj meč dočekali u prilično različitom raspoloženju. Bordo tim je u prva četiri kola osvojio 10 od maksimalnih 12 bodova, a iza sebe je imao niz od tri uzastopne pobjede kojeg je silno želio produžiti novim trijumfom nad Mostarcima. S druge strane, aktuelni prvaci su nakon šokantnog ispadanja iz Lige prvaka od luksemburškog Dudelangea, veoma slabo otvorili i novu prvenstvenu sezonu, osvojivši tek 5 bodova u prva četiri kola, pa su duel na Koševu dočekali kao osmoplasirani tim na tabeli. Uoči petog ligaškog kola, na rasporedu je bila dvosedmična reprezentativna pauza tokom koje je "A" selekcija naše zemlje ubilježila dvije vrijedne pobjede protiv Belgije i Litvanije s kojima je stigla na korak od plasmana u baraž za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Budući da je u tom periodu selektor našeg nacionalnog tima, Blaž Slišković, ujedno obnašao i funkciju šefa stručnog štaba u Zrinjskom, iz bordo tima su iskoristili ovu priliku da legendarnom Mostarcu čestitaju na zapaženim rezultatima, pa je uoči početka utakmice, kapiten Sarajeva Albin Pelak uručio cvijeće Sliškoviću, što je ispraćeno aplauzom blizu 10.000 prisutnih navijača.

Na samom početku utakmice, prilikom izlaska na teren, primijećena je pomalo neobična situacija, obzirom da je napadač bordo tima, Emir Obuća, na teren istrčao sa brojem 1 na leđima, što je privuklo pažnju svih prisutnih na koševskom stadionu. Obuća je odabrao ovaj neobični broj na dresu, nakon što je njegova 11-ka pripala povratniku u redove bordo tima, Senadu Repuhu.

Emir Obuća sa neobičnim brojem na dresu

Prvo uzbuđenje na utakmici viđeno je već u četvrtoj minuti, kada je Sulejman Smajić pobjegao odbrani Sarajeva i izašao sam pred Muhameda Alaima, ali mu je lopta pobjegla, te je golman bordo tima zaustavio nejgov prodor. To je bilo ujedno sve što su gosti napravili u prvih 45 minuta, obzirom da je od tog trenutka Sarajevo zagospodarilo terenom. Sarajevo je prvi put zaprijetilo u 19. minuti, kada je nakon prizemnog centaršuta Obuće sa desne strane u prilici bio Damir Hadžić, ali ga je njegov udarac sa desetak metara u posljednji čas izblokirao Karadža. Nakon toga, u prilici je bio i Veldin Muharemović, čiji je udarac nakon prodora po desnoj strani otišao preko gola. Uslijedile su potom dvije dobre prilike za Repuha, prva u 26. minuti kada je nakon Pelakovog pasa iskosa sa desne strane pogodio vanjski dio mreže, a druga dvije minute kasnije, kada je iz slične pozicije pogodio prečku Mitrovićevog gola.

Novi opasan napad Sarajeva viđen je u 37. minuti, ovog puta po lijevoj strani, kada Marinko Mačkić sa sredine terena upošljava Damira Hadžića, koji bježi odbrani Zrinjskog ali se umjesto udarca odlučio na pokušaj pasa prema Obući koji je bio na drugoj stativi. Međutim, Hadžićeve namjere osujetio je jedan igrač Zrinjskog koji izbija loptu u korner. I konačno, u 38. minuti bordo tim je krunisao svoju terensku inicijativu i stigao do vodećeg, a kako će se kasnije ispostaviti i odlučujućeg gola. Repuh je centrirao sa desne strane, a nakon što je Pelak promašio loptu, ona je stigla na drugu stranu do Hadžića koji snažnim udarcem iz prve matira Mitrovića za veliko slavlje na tribinama.

Marinko Mačkić u prodoru

Drugo poluvrijeme donijelo je dosta drugačiju sliku, obzirom da su Mostarci zaigrali znatno odlučije, sa namjerom da dođu barem do jednog boda. Prvi put u nastavku gosti su zaprijetili u 54. minuti, kada je Žuržinov snažno šutirao iskosa sa dvadesetak metara, ali je Alaim prelijepom paradom uspio izbiti loptu u korner. Šest minuta kasnije, u prilici je bio i Đurić, čiji je udarac sa vrha šesnaesterca zaustavio Alaim.

Jedinu pravu priliku u drugom dijelu utakmice, Sarajevo je imalo u 76. minuti, kada su Arben Avdija i Obuća krenuli sami prema Mitroviću. Novajlija u redovima bordo tima, koji je na Koševo stigao iz redova najljućeg rivala, Željezničara, bio je u posjedu lopte, te je šutirao ravno u Mitrovića, iako se stekao utisak da je Obuća bio u dosta povoljnijoj poziciji za postizanje pogotka.

"Horde zla" su napravile fantastičnu atmosferu na stadionu

Uslijedio je period nešto mirnije igre na obje strane, a tek u samom finišu utakmice viđena su nova uzbuđenja i to pred golom Sarajeva. Tako je najprije u 89. minuti Vasilj bio u sjajnoj prilici, ali je njegov udarac glavom zaustavio Alaim. Na odbijenu loptu natrčao je Rašid Avdić, ali je sa samo pet metara prebacio cijeli gol Sarajeva. Posljednju šansu za izjednačenje gosti su imali u sudijskoj nadoknadi, ali je Mladen Žižović pogodio samo vanjski dio mreže.

Sarajevo je tako stiglo do četvrte uzastopne pobjede, zaržavši korak za vodećom Modričom koja je u prvih pet kola ostvarila maksimalan učinak osvojivši svih 15 bodova.


Izvještaj, sastave, video i 20 fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

2:2

PLBiH, 6. kolo
Asim Ferhatović Hase, 14.09.2024.