ARHIVA: Šampion pregazio lidera

Arhiva

Na današnji dan, 10. septembra 1967. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo ekipu Zagreba rezultatom 5:0.

10.09.2024. 12:16
Semir Zilić

...


Nakon osvajanja šampionske titule, bordo tim je u novu sezonu ušao prilično neuvjerljivo. U prva tri odigrana kola, Sarajevo je doživjelo dva gostujuća poraza, u Mostaru i Zrenjaninu, dok je jedine bodove osvojilo u ne baš ubjedljivoj partiji protiv skopskog Vardara, kojeg je u drugom kolu savladalo na Koševu, rezultatom 2:1. Priliku da popravi slab utisak sa otvaranja sezone, Sarajevo je imalo u četvrtom kolu, kada je na svom terenu ugostilo Zagreba. Tim iz Kranjčevićeve je bio apsolutni hit na startu nove sezone. Zagreb je u prvom kolu remizirao na svom terenu sa Partizanom, nakon čega su upisali dvije visoke pobjede. Zagrepčani su najprije savladali OFK Beograd u gostima rezultatom 5:1, da bi sedam dana kasnije istim rezultatom porazili i tim Maribora. Zagreb se tako nakon tri odigrana kola zasluženo nalazio na liderskoj poziciji na tabeli, pa su na Koševo stigli prepuni samopouzdanja i ubijeđeni u još jedan dobar rezultat.

Dodatni motiv za fudbalere Sarajeva predstavljao je i posljednji duel ovih timova na Koševu, odigran pet mjeseci ranije. Naime, Zagreb je tada iznenadio favorizovano Sarajevo, savladavši ga rezultatom 3:2, te tako ozbiljno uzdrmao šampionske ambicije bordo tima.

Golman gostiju Harar interveniše ispred Musemića

Već od samog starta utakmice, izabranaci Franje Lovrića su nametnuli svoj tempo igre, a u napadu bordo tima se posebno isticao razigrani Boško Prodanović koji je u prvih deset minuta igre, čak tri puta bio u dobrim prilikama, ali je rezultat ostao nepromijenjen. Ipak, čvrst bedem gostiju nije dugo izdržao, samo do 19. minute kada je oko 10.000 domaćih navijača prvi put imalo razloga za slavlje. Sead Jesenković je krenuo u prodor sa svoje polovine, nakon čega je sjajnim pasom uposlio Prodanovića koji se prvo oslobodio svog čuvara, a potom snažnim i preciznim udarcem savladao Harara za 1:0.

Vodeći gol dao je krila fudbalerima Sarajeva koji su nastavili sa snažnim pritiscima prema Hararinom golu, te su sa dva nova gola praktično već u prvom poluvremenu riješili pitanje pobjednika u ovom susretu. Drugi i ujedno najljepši gol na utakmici viđen je u 32. minuti. Bila je to prava majstorija Fahrudina Prljače je sam sebi stvorio prostor u sredini terena, a onda kada je bio na 25 metara od gola gostiju, potpuno neočekivano je raspalio po lopti, te snažnim i preciznim udarcem zatresao mrežu nemoćnog Harare za 2:0. Šest minuta kasnije, Hararina mreža se ponovo zatresla. Boško Antić je izveo korner sa desne strane, lopta je pored zbunjene odbrane gostiju odskočila na petercu nakon čega se sjajno snalazi Prodanović. Iako je lopta bila na visini manjoj od jednog metra, krilni napadal bordo tima se požrtvovano bacio na nju te glavom postigao pogodak za 3:0, što je ujedno bio i konačan rezultat prvog dijela igre.

Trenutak kada Prodanović postiže pogodak za 3:0

Na poluvremenu su gosti napravili dvije izmjene. Kranjčina je u igri zamijenio Kralj, dok se struka Zagreba odlučila i na promjenu golmana, pa je tako umjesto Harara u igru ušao Čajkušić, ali čak ni to im nije pomoglo da izbjegnu težak poraz. Samo osam minuta igre u nastavku bilo je dovoljno fudbalerima Sarajeva da dođu do novog gola. Sreten Šiljkut je sa krila nabacio loptu koja je preletjela sve igrače oba tima i stigla na drugu stativu gdje se najbolje snalazi Vahidin Musemić koji je iz punog trka zakucava u mrežu gostiju za 4:0.

Nakon četvrtog postignutog gola, fudbaleri Sarajeva su prilično usporili tempo, ali čak i u takvom omjeru snaga uspjeli su postići još jedan gol, te nekoliko puta ozbiljnije zaprijetiti Čajkušiću. Konačan rezultat utakmice postavljen je u 71. minuti, kada je Boško Prodanović kompletirao het-trik. On se sjajno snašao nakon Musemićevog centaršuta, te je na desetak metara od gola skočio između dvojice svojih čuvara, Puljčana i Stanišića i novim sjajnim udarcem glavom pogodio za 5:0. Mogao je Prodanović već u narednoj minuti postići i četvrti gol, obzirom da je izašao sam pred Čajkušića, ali je tom prilikom dao sebi prevelik for, što je rezervni golman gostiju iskoristio, te pravovremenim istrčavanjem spasio svoju mrežu.

Ubjedljivim trijumfom Sarajevo je podsjetilo na šampionske dane, ali i značajno popravilo situaciju na tabeli, kao i raspoloženje u ekipi uoči debitantskog nastupa u Kupu evropskih šampiona.

Izvještaj, sastave i sedam fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

2:2

PLBiH, 6. kolo
Asim Ferhatović Hase, 14.09.2024.