Sarajevo za historiju, prvi put sa četiri pobjede na startu

Izvještaj

Sarajevo je u večerašnjem susretu petog kola WWin lige BiH savladalo bijeljinski Radnik i tako prvi put u svojoj historiji otvorilo sezonu sa četiri prvenstvene pobjede u nizu.

31.08.2024. 00:58
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Nakon što je tek četvrti put u dosadašnjoj klupskoj historiji bordo tim otvorio jednu prvenstvenu sezonu sa tri vezana trijumfa (2003., 2006. i 2022. godine), Sarajevo je konačno uspjelo razbiti tu barijeru četvrtog meča, te po prvi put ikada u novu sezonu ući sa četiri pobjede.

Već su uvodne minute utakmice pokazale da će Sarajevo, kako se i očekivalo, krenuti ofanzivno sa ciljem da dođe do trijumfa, a nakon samo dvadesetak sekundi igre, Giorgi Guliashvili je dobro ispratio jednu dubinsku loptu, ali je iz dosta teške pozicije uspio izboriti tek korner. Iz prve naredne prilike, bordo tim je stigao do vodstva.

Aleksandar Đorđević je izveo slobodan udarac sa lijeve strane, te preciznim centaršutem prebacio cijelu odbranu Radnika i pronašao usamljenog Vladana Bubanju koji pogađa za 1:0. Uslijedio je period nešto mirnije igre, a prvu narednu priliku imali su gosti u 36. minuti preko Da Silve koji glavom sa pet metara pogađa prečku gola Emila Rockova. Do odlaska na odmor, Sarajevo je još dva puta zaprijetilo, preko Guliashvilija i Amara Beganovića, ali je rezultat ostao nepromijenjen.

Prvu priliku u nastavku, Sarajevo je imalo preko Renana Oliveire čiji šut sa 15 metara nije ozbiljnije ugrozio gol gostiju. Ponovo se ništa ozbiljnije dešavalo pred oba gola, sve do same završnice susreta, kada je prvi put na Koševu viđena i situacija u kojoj je VAR poništio jedan pogodak. Bilo je to u 85. minuti, kada Bubanja izbacuje Guliashvilija na lijevom krilu, čiji povratni pas u pogodak pretvara Aldin Turkeš, koji je u igru ušao samo par minuta ranije. Međutim, nakon intervencije VAR-a, sudija Topuzović je poništio pogodak zbog milimetarskog ofsajda u kojem se našao gruzijski ofnazivac.

Ipak, u drugoj minuti sudijske nadoknade, Turkeš je uspio stići do svog prvijenca u bordo dresu. Ovog puta ga je uposlio Bruno Unušić sa desne strane, a Turkeš je snažnim udarcem lijevom nogom zatresao mrežu Radnika za 2:0. I ova situacija se provjeravala u VAR sobi, ali su milimetri ovog puta bili naklonjeni Sarajevu, te je gol priznat, a bordo tim je ovjerio trijumf za povratak na čelo tabele.


2:2

PLBiH, 6. kolo
Asim Ferhatović Hase, 14.09.2024.