Bordo tim eliminisan iz Evrope

Izvještaj

Sarajevo je u revanš susretu drugog pretkola UEFA Konferencijske lige doživjelo poraz u Trnavi rezultatom 0:3, te je tako završilo svoj evropski put u ovoj sezoni.

31.07.2024. 23:00
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Porazom u revanš susretu drugog pretkola UEFA Konferencijske lige, Sarajevo je završilo svoju ovosezonsku evropsku kampanju. Teže nego što to konačni rezultat sugeriše, slovački Spartak je stigao do trijumfa rezultatom 3:0, te je tako eliminisao bordo tim iz daljnjeg takmičenja.

Bordo tim je odlično otvorio susret, a već u trećoj minuti Francis Kyeremeh je loptom u prostor uposlio Renana Oliveiru koji bježi svom čuvaru, nakon čega se odlučio za povratni pas prema Giorgiju Guliashviliju, ali je domaća odbrana otklonila opasnost od svog gola. Četiri minute kasnije, najbolja prilika za Sarajevo. Elvir Duraković je izveo slobodan udarac sa desne strane i pronašao Filipa Jovića čiji udarac glavom sa pet metara zaustavlja golman Frelih.

Spartak je zaprijetio prvi put u 10. minuti preko Holika, ali njegov udarac sa distance bez većih problema zaustavlja Emil Rockov. Pet minuta kasnije, Spartak je iz prve prave prilike u ovom dvomeču stigao do vodstva, kada usamljeni Duriš koristi jedan centaršut sa lijeve strane i lošu procjenu golmana Rockova, te pogađa za 1:0. Od tog trenutka, pa do odlaska na odmor, Spartak je preuzeo terensku inicijativu, a najbolju šansu imao je Azango u 33. minuti kada pogađa stativu gola Sarajeva. Tri minute prije kraja prvog dijela igre, nakon jedne lijepe akcije Spartaka, Duriš je postigao svoj drugi gol na meču i tako donio veliku prednost slovačkom timu.

Drugo poluvrijeme počelo je udarcem Hamze Čatakovića sa dvadesetak metara, ali je napadač Sarajeva bio neprecizan. Pokušao je nešto kasnije i Guliashvili, ali je Frelih zaustavio njegov udarac. Većim dijelom drugog poluvremena, Sarajevo je imalo terensku inicijativu, ali je Spartak veoma dobrom igrom u odbrani uspijevao spriječiti fudbalere u bijelim dresovima da ozbiljnije ugroze gol Freliha. Sarajevo je do kraja meča imalo još dvije opasne situacije pred golom Spartaka, prvu u 70. minuti kada je Amar Beganović pokušao iznenaditi Freliha udarcem sa distance, ali je slovenački golman izbacio loptu u korner, nakon kojeg je priliku imao i Čataković ali nije bio precizan. Drugu opasnu situaciju Sarajevo je imalo u 79. minuti, preko još jednog rezerviste, Nemanje Anđušića koji nije bio precizan.

I kada se očekivao posljednji sudijski zvižduk, u četvrtoj minuti sudijske nadoknade Spartak je stigao i do trećeg gola, preko Karhana čime je stavljena tačka na ovaj dvomeč u kojem je Sarajevo, prema pruženom, zaslužilo puno više od ukupnog poraza rezultatom 0:3.

Treba istaći i da je bordo tim u ovom meču imao sjajnu podršku svojih navijača, obzirom da je na tribinama stadiona Antona Malatinskeho bilo prisutno preko 600 pripadnika "Hordi zla" koji su uprkos negativnom rezultatu tokom svih 90 minuta bodrili svoje ljubimce.

2:2

PLBiH, 6. kolo
Asim Ferhatović Hase, 14.09.2024.