Zoran Zekić novi trener Sarajeva

Aktuelnosti

FK Sarajevo je kasno sinoć zvanično objavio informaciju da će Simona Rožmana na klupi zamijeniti hrvatski stručnjak, Zoran Zekić.

13.06.2024. 12:19
Semir Zilić

...


Nakon što je jučer ujutro klub zvanično objavio kraj saradnje sa slovenskim trenerom Simonom Rožmanom, u kasnim večernjim satima je stigla i informacija koju su navijači Sarajeva dugo očekivali. Još od završetka sezone u javnosti se špekuliralo mnogim imenima, a iako su se kao potencijalni Rožmanovi nasljednici spominjali njegov sunarodnjak Zoran Zeljković, legendarni fudbaleri bordo tima Safet Sušić i Husref Musemić, te još jedan bivši trener Sarajeva, Meho Kodro, sinoć je prilično neočekivano objavljeno da će novi trener biti Zoran Zekić. Hrvatski stručnjak se i tokom ranijih godina pojavljivao kao potencijalni trener bordo tima, ali do realizacije njegovog povratka na Koševo nije došlo.

Ekipa Sarajeva u proljeće 2000. godine
Zoran Zekić stoji drugi slijeva u prvom redu

Zoran Zekić je od ranije poznato ime navijačima Sarajeva, koji ga najviše pamte po ne baš slavnoj epizodi na Koševu, još iz igračkih dana. Rođen je 29. aprila 1974. godine u Osijeku, a svoju igračku karijeru započeo je u matičnom NK Osijek, nakon kojeg je nastupao za Belišće i vinkovačku Cibaliju, a potom se okušao i u inostranstvu, noseći dres njemačkog niželigaša Pfullendorfa. Upravo iz Njemačke je i stigao na Koševo u januaru 2000. godine, potpisavši ugovor na šest mjeseci, pri čemu je najavljen kao veliko pojačanje uoči proljetne polusezone u kojoj je bordo tim ciljao najprije na plasman u Play-off za prvaka BiH, a potom i na osvajanje šampionske titule. Zanimljivo je da je Zekić bio prvi hrvatski internacionalac koji je zaigrao za Sarajevo nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, i tek drugi stranac u poslijeratnom periodu, nakon Kamerunca Jeana Louisa Noukeua.

Svoj nezvanični debi imao je u prvoj pripremnoj utakmici bordo tima u Makarskoj, 5. februara, protiv ekipe Hrvatskog Dragovoljca, koju je Sarajevo izgubilo rezultatom 0:2, a nastupio je i dan kasnije u duelu sa mostarskim Veležom (1:0 za Sarajevo). Upravo je u duelu sa Rođenima doživio i jednu lakšu povredu mišića, zbog koje je propustio jedan dio priprema, ali je ipak do kraja ciklusa pripremnih utakmica uspio upisati još nekoliko nastupa, postigavši pri tome i dva gola.

Zoran Zekić potpisuje ugovor sa FK Sarajevo
Januar, 2000. godine

Zvanični debi u bordo dresu, Zekić je upisao u trećem proljetnom kolu, u okviru kojeg je bordo tim gostovao u Bihaću, timu Jedinstva. Sarajevo je u tom meču slavilo rezultatom 2:0, a Zekić je priliku za nastup dobio u finišu utakmice, kada je u igru ušao umjesto strijelca drugog gola, Alena Škore. Iako su svi iz redova Sarajeva bili puni riječi hvale za hrvatskog napadača, Zekić ipak nije na Koševu dobio pravu priliku da pokaže svoje kvalitet. Tog proljeća upisao je ukupno sedam zvaničnih nastupa, od čega pet u regularnom dijelu Premijer lige BiH i još dva u doigravanju za prvaka, a svih sedam puta je priliku za igru dobijao sa klupe, uglavnom u finišu utakmice.

Nezadovoljan minutažom koju je dobijao od trenera Denijala Pirića, po isteku polugodišnjeg ugovora odlučio je napustiti Koševo, vrativši se nazad u Hrvatsku. U narednim godinama Zekić se profilisao u jednog od boljih napadača HNL-a, a vrhunac karijere doživio je na jesen 2003. godine, kada je sa 13 postignutih golova bio najbolji strijelac hrvatskog šampionata u prvoj polusezoni, što mu je donijelo poziv u reprezentaciju Hrvatske, ali i transfer u izraelski Maccabi. U Haifi se nije dugo zadržao, obzirom da se ubrzo vratio u svoju zemlju, gdje je kasnije imao priliku da nastupa za Dinamo i Rijeku, te još nekoliko manjih klubova, da bi 2011. i zvanično okončao igračku karijeru, okrenuvši se trenerskom poslu.

Zoran Zekić na pripremama Sarajeva 2000. godine, u društvu sa Ivicom Osimom i Almedinom Hotom

Trenersku karijeru je započeo još kao igrač, obnašajući ulogu trenera-igrača u ekipi Maksimira, a potom je uslijedio odlazak u moldavski Sheriff, s kojim 2015. godine osvaja Kup Moldavije. Naredne četiri godine proveo je na klupi svog matičnog Osijeka, da bi se 2019. godine ponovo vratio u Sheriff s kojim osvaja duplu krunu u Moldaviji. U svojoj trenerskoj karijeri još je vodio i mađarski Dyosgyori, albanski Partizani i Slaven Belupo, a posljednji angažman imao je u Osijeku s kojim je u minuloj sezoni završio na četvrtom mjestu.

Detalji Zekićevog ugovora još uvijek nisu poznati javnosti, obzirom da su iz Titove 38b objavili tek podatak da Zekić dolazi sa svojim stručnim štabom, tako da se očekuje da u narednim danima budu poznati i drugi detalji njegovog angažmana, poput dužine trajanja ugovora, kao i ostalih imena koji će činiti novi stručni štab bordo tima.

Svoj trenerski debi na klupi bordo tima, Zekić će imati 11. jula, u utakmici prvo pretkola UEFA Konferencijske lige, a naredne sedmice će biti poznato i ko će biti prvi protivnik Sarajeva u ovom takmičenju. Zoranu Zekiću ovim putem želimo mnogo sreće u radu, uz nadu da će kao trener ostaviti mnogo veći trag na Koševu, nego što je to imao priliku učiniti u igračkim danima.

2:0

PLBiH, 5. kolo
Asim Ferhatović Hase, 30.08.2024.