ARHIVA: Preokretom do prvog mjesta na tabeli

Arhiva

Na današnji dan, 28. februara 1965. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo Trešnjevku rezultatom 3:1 i po prvi put u svojoj historiji preuzelo lidersku poziciju na tabeli u proljetnom dijelu prvenstva.

28.02.2023. 12:01
Semir Zilić

...


Još od svog prvog ulaska u Prvu saveznu ligu, Sarajevo je bilo jedan od najstabilnijih ligaša, koje se uglavnom zadovoljavalo plasmanom u sredinu tabele. S izuzetkom sezone 1954/55. kada je tim sa Koševa jesenji dio prvenstva završio na trećem mjestu, Sarajevo se uglavnom nije borilo za sami vrh tabele. Ipak, ljeto 1963. godine i dolazak na klupu mladog i ambicioznog stručnjaka, Abdulaha Gegića, donio je preokret u klub iz Titove ulice. Sa podmlađenim timom, u kojem su iz stare garde ostali tek Asim Ferhatović i Ibrahim Biogradlić, bordo tim se odvažio da krene prema fudbalskom Olimpu. Sarajevo je pod Gegićevim vodstvom najprije osvojilo četvrto mjesto u sezoni 1963/64., da bi se već naredne godine po prvi put u svojoj historiji uključilo u trku za šampionsku titulu.

Tokom jesenjeg dijela prvenstva 1964/65., bordo tim se smjenjivao na liderskoj poziciji sa Dinamom i Partizanom, da bi polusezonu okončalo kao jesenji vicešampion, sa samo jednim bodom zaostatka za beogradskim crno-bijelim. Priliku da ponovo preuzme prvo mjesto, Sarajevo je imalo već na samom startu proljetnog dijela prvenstva, kada je na Koševu gostovala zagrebačka Trešnjevka.

Refik Muftić odnosi loptu ispred Tome Kneza

Fudbalere Sarajeva i Trešnjevke, dočekao je snijegom prekriven teren koševskog stadiona, a izuzetno hladno vrijeme utjecalo je i na posjetu na tribinama, pa je ovom meču prisustvovalo tek oko šest hiljada domaćih navijača. Težak i klizav teren u početku utakmice očito je više godio gostima, koji su iznenadili agresivnim i ofanzivnim pristupom utakmici, a prvu priliku imali su već u 5. minuti utakmice. Knez je iskoristio jednu grešku Biogradlića, oduzeo mu loptu, a potom centrirao pred gol Sarajeva gdje se našao usamljeni Rauš, koji je iz vrlo povoljne pozicije šutirao veoma loše.

Bolju igru na otvaranju utakmice, gosti su krunisali u 11. minuti, stigavši do vodećeg pogotka. Garov je dugom loptom pronašao Kneza na lijevom krilu, a njega je u prodoru prema Muftićevom golu, prekršajem zaustavio Mirsad Fazlagić. Isti igrač je izveo slobodan udarac, iskosa sa 18 metara, iznenadivši Muftića i kompletnu odbranu Sarajeva koja je očekivala centaršut. Umjesto toga, Knez je šutirao direktno na gol, a njegov pokušaj nije uspio zaustaviti ni Biogradlić koji je stajao uz prvu stativu Muftićevog gola. Kapitenu Sarajeva je lopta prošla ispod noge i zatresla mrežu za 0:1.

Tek nakon pola sata igre, Sarajevo je uspjelo doći do svoje igre i prvi put ozbiljnije zaprijetiti golu gostiju. Tako je najprije Ferhatović sjajno uposlio Sretena Šiljkuta koji iz povoljne pozicije šutira pored gola, a potom je pokušao i Salih Šehović, ali njegov udarac glavom sa pet metara zaustavlja golman Trešnjevke, Nedžad Ovčina. Posljednje uzbuđenje u prvom dijelu igre viđeno je sedam minuta prije odlaska na odmor, kada je nakon Bradačevog centaršuta, Rauš ostao sam na dva metra od Muftićevog gola, ali je promašio cijeli gol.

Duel Brnčića i Blaževića

U drugom poluvremenu, trener Gegić je umjesto Šehovića u igru poslao Džemaludina Mušovića, čiji je ulazak donio živost u redove domaćeg tima, te je Sarajevo u potpunosti preuzelo konce igre u svoje ruke. Već na samom startu nastavka utakmice, Mušović je bio u dobroj prilici, kada je nakon jednog kornera šutirao efektno u padu, ali pored gola. Pokušao je u 51. minuti i Ferhatović, nakon sjajnog solo-prodora, ali rezultat je ostao nepromijenjen.

Konačno, u 52. minuti, Sarajevo je stiglo do izjednačenja. Ferhatović je centrirao sa desnog krila, a najviši u skoku je Fahrudin Prljača koji šutira glavom sa 12 metara i pogađa mrežu svog bivšeg saigrača Ovčine za 1:1. Nakon izjednačujućeg gola, Sarajevo je zaigralo još bolje, a samo pet minuta kasnije stiglo i do vodstva. U gotovo identičnoj akciji kao kod prvog gola, samo sa drugim akterima, mreža gostiju se ponovo zatresla. Ovog puta, centaršut sa lijeve strane uputio je Stjepan Blažević, a rašlje gola Ovčine glavom je pogodio Nusret Čerkić.

Vodstvo od 2:1 nije sputalo fudbalere Sarajeva, koji su nastavili sa napadima tražeći i treći gol, a najbliži pogotku bio je Blažević koji se našao sam pred golom Trešnjevke, ali je Ovčina zaustavio njegov udarac. Gosti su s druge strane bili nemoćni da organizuju bilo kakvu igru, oslanjajući se isključivo na kontranapade, a iz jednog takvog zamalo su i stigli do izjednačenja. Igrao se 71. minut kada je Rauš bio sam pred Muftićem, međutim napadač zagrebačkih zelenih ni iz treće povoljne prilike na utakmici, nije uspio postići pogodak.

Sve dileme oko pobjednika, napokon su riješene u 87. minuti utakmice. Ferahtoviće udarac pokušali su izblokirati Ovčina i Kovač, pri čemu je lijevi bek gostiju nespretno reagovao, pogodivši vlastitu mrežu za konačan rezultat ovog susreta. Slavlje domaćih navijača zbog pobjede, dodatno je uljepšala informacija sa Kantride, gdje je domaća Rijeka savladala Partizan sa minimalnih 1:0. Poraz crno-bijelih značio je da će Sarajevo preuzeti prvo mjesto na tabeli. Bio je to historijski trenutak za bordo tim, obzirom da Sarajevo nikada ranije nije imalo priliku da bude na čelu prvoligaške tabele u proljetnom dijelu prvenstva.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

3:3

PLBiH, 9. kolo
Pecara, 30.09.2024.