2023/24 | Kup BiH | 1/16 finala
27.09.2023. | 15:30
Košute | Posjeta: 1.000
Gornji Vakuf

1:4

Sarajevo

Izvještaj


Fudbaleri Sarajeva su svoj ovogodišnji nastup u Kupu BiH započeli u Gornjem Vakufu, gdje su savladali domaću Slogu rezultatom 4:1.

Trener bordo tima, Simon Rožman odlučio je u ovom meču odmoriti gotovo sve prvotimce, pa je tako iz početnih 11 sa posljednja dva ligaška susreta, danas od starta zaigrao samo Daniel Avramovski, koji je u ovom meču nosio i kapitensku traku. Prvu priliku na meču imao je bordo tim, u četvrtoj minuti, kada je nakon jednog kornera, lopta došla do mladog Muhameda Buljubašića, ali njegov udarac sa vrha šesnaesterca odlazi pored gola. Pokušao je tri minute kasnije i Hamza Čataković, volej udarcem sa 15 metara, no domaća odbrana je izblokirala njegov pokušaj. Početni pritisak igrača u bijelim dresovima isplatio se u 11. minuti, kada se nakon Buljubašićevog šuta, lopta odbila do Nemanje Anđušića koji izlazi sam pred golmana domaćeg tima i rutinski ga matira za 0:1.

Sloga je prvi put zaprijetila u 15. minuti, preko Agića, ali njegov udarac sa dvadeset metara zaustavlja Lovre Rogić. Tri minute kasnije, Sloga je stigla do izjednačenja. Muharem Trako je neoprezno startao na Sušića u svom šesnaestercu, pa sudija Sivac opravdano pokazuje na bijelu tačku. Siguran sa penala bio je Grubešić koji pogađa za 1:1.

Nakon izjednačenja domaćeg tima, uslijedio je period nešto mirnije igre, da bi u 32. minuti Sarajevo stiglo do novog gola. Francis Kyeremeh je u solo prodoru nanizao trojicu fudbalera Sloge, a potom uposlio Čatakovića koji vraća vodstvo svom timu. Sarajevo je nakon toga imalo još dvije prilike, preko Penarande i Avramovskog, da bi minutu prije odlaska na odmor ipak stiglo i do trećeg gola. Anđušić je uposlio Kyeremeha, koji snažnim udarcem sa desetak metara trese mrežu domaćeg tima za konačan rezultat prvog dijela igre.

U drugom poluvremenu, tempo igre je znatno opao, a na prvu priliku se čekalo do 51. minute, kada je Anđušić prošao po lijevoj strani i uposlio Čatakovića, koji je dosta oklijevao, što koristi domaća odbrana i otklanja opasnost od svog gola. Ponajbolji pojedinac u redovima Sarajeva, Anđušić u 60. minuti je izborio jedanaesterac, kojeg u svoj prvi pogodak u dresu Sarajeva pretvara venecuelanski internacionalac, Penaranda.

Dvije minute kasnije, Buljubašić je još jednom okušao svoj šut, ali njegov udarac ispod same prečke izbija golman Blažević. Pokušao je u 64. minuti i Kyeremeh glavom nakon kornera, ali pogađa samo vanjski dio mreže. Do kraja utakmice nije bilo većih uzbuđenja, te je Sarajevo zasluženo slavilo sa 4:1, plasiravši se među šesnaest najboljih timova u našem najmasovnijem takmičenju.

POVEZANI ČLANCI

Sarajevo bez većih problema preskočilo prvu prepreku

27.09.2023. 22:41